De Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden wil haar digitale dienstverlening toegankelijk aanbieden voor iedereen.
Daarom is bij het ontwerpen, bouwen en vullen van de website www.ravhm.nl veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de website voor mensen met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een visuele of auditieve beperking, mensen met een motorische beperking en bijvoorbeeld mensen die dyslectisch of laaggeletterd zijn of een concentratiestoornis hebben. We willen graag dat iedereen in ieder geval de basisinformatie op deze website gemakkelijk kan vinden en gebruiken. Daarbij hebben we extra aandacht besteed aan de formulieren waarmee via de website informatie kan worden opgevraagd of opgestuurd.
Aanpak
- Voor ontwerp en bouw hebben de communicatieprofessionals, webdesigner en webdeveloper onder leiding van een toegankelijkheidsexpert van Firm Ground een korte workshop digitale toegankelijkheid gevolgd. Hierbij is een plan gemaakt om toegankelijkheid in het ontwikkelproces te borgen. Concepten en tools zijn geëvalueerd.
- De website is gebouwd met WordPress. Hierbij zijn keuzes gemaakt voor vormgeving, plug-ins en bouw die de toegankelijkheid vergroot hebben.
- Onderdelen van de site zijn in een vroeg stadium door een externe partij (Firm Ground) getest op toegankelijkheid. Hierbij zijn verbeteringen doorgevoerd. Zo is de koppenstructuur verbeterd, waardoor pagina’s goed bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld mensen die screenreaders gebruiken. Ook is de toegankelijkheid van de formulieren verbeterd. Een derde voorbeeld is het toegankelijk maken van de informatie in de afbeelding op de pagina Onze partners. Deze informatie is nu ook beschikbaar in tekst. Hierdoor is de informatie niet alleen toegankelijk gemaakt voor bijvoorbeeld blinden en slechtzienden, maar ook beter vindbaar via zoekmachines.
- Bij afronding van de bouw is de site doorgelopen op toegankelijkheidsissues. Hierbij zijn de laatste verbeteringen doorgevoerd.
- De video en pdf’s die op deze website staan, zijn gemaakt voordat de nieuwe website werd gebouwd. Deze voldoen nog niet aan de richtlijnen. Bij nieuwe pdf’s en video’s die op deze site worden geplaatst, wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid.
Verbeterpunten
De pdf’s en video’s zijn nog niet goed toegankelijk:
Video
De video op de pagina ‘Voor kinderen’ is nog niet goed toegankelijk. Zo is er geen ondertiteling voor doven en slechthorenden en geen audiodescriptie om informatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. De informatie wordt ook toegankelijk aangeboden in tekst.
Pdf’s
Op de website wordt gebruik gemaakt van al bestaande pdf’s voor publicaties. Deze voldoen niet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen en zijn niet voor iedereen toegankelijk. Zo heeft de Pdf van het artikel in het vakblad voor ambulancezorg onvoldoende contrast om goed leesbaar te zijn voor iedereen. Daarnaast is er geen codelaag, oftewel de tekst is niet goed gestructureerd. Dit betekent dat gebruikers van een screenreader dit artikel niet goed kunnen lezen. Ook heeft de pdf geen titel en is niet aangegeven in welke taal de Pdf is gesteld.
Maatregelen
Bij nieuwe pdf’s en video’s die op deze site worden geplaatst, wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid. Contentbeheerders van RAV Hollands Midden hebben een WordPress-workshop gevolgd waarbij de eisen van toegankelijkheid zijn besproken.
Ontoegankelijk element met een toegankelijk alternatief
Onze partners
De klikbare afbeelding van ‘Onze partners’ is niet volledig toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld met het toetsenbord navigeren. We hebben daarom een toegankelijk alternatief onder de afbeelding geplaatst met dezelfde informatie.
Probleem met de toegankelijkheid van deze website?
Als u toch nog een toegankelijkheidsprobleem ervaart op onze website, dan horen we het graag. Wij kunnen de content dan alsnog toegankelijk aanbieden. Stuurt u uw e-mail naar info@ravhm.nl.